Indian Geography important Questions

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

INDIAN GEOGRAPHY QUESTIONS:-

1.  India is placed in which place in terms of the area in the world:

     (a)   2nd

     (b)  3rd

     (c)  5th

     (d)  7th

Ans : (d)

2.  Burzi-la pass is located in which Indian state?

     (a)   Himachal Pradesh

     (b)  Sikkm

     (c)  Jammu & Kashmir

     (d)  Uttarakhand 

Ans : (c)

3.  Highest peak of the Himalaya situated in the Indian territory.

     (a)   Nangaparbat

     (b)  Kanchenjunga

     (c)  K2 Godwin Austin

     (d)  Broad Peak

Ans : (b)

4.  Bomdi-la pass is located in which Indian state?

     (a)   Arunachal Pradesh

     (b)  Uttarakhand 

     (c)  Jammu & Kashmir

     (d) Himachal Pradesh

Ans : (a)

5.   The Ghagara river, the Kosi river and the Gandak river  are the tributaries to which among the following rivers?

     (a)   The Yamuna

     (b)  The Ganga

     (c)  The Brahmaputra

     (d) The Indus  

Ans : (b)

6.  Which among the following rivers does not form a delta?

     (a)   Ganga

     (b)  Kaveri

     (c)  Mahanadi

     (d)  Narmada

Ans : (d)

7.  The part of the West coast plain from Gujrat to Goa is known as;

     (a)  Malwar coast

     (b)  Coromandal coast

     (c)  Konkan Coast

     (d)  Westcost line

Ans : (c)

8.  The Sambhar lake is situated in which Indian state?

     (a)   Gujrat

     (b)  Haryana

     (c)  Rajasthan

     (d)  Punjab

Ans : (c)

9.  Southern part of the East coast is called as

      (a)  Malwar coast

     (b)  Coromandal coast

     (c)  Konkan Coast

     (d)  Westcost line  

Ans : (d)

10.  How many islands grouped together to form the Lakshadweep island of India?

     (a)   30

     (b)  56

     (c)  28

     (d) 36

Ans : (d)


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *