The constitution of India, constituent Assembly, and its development

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Constitution of India

The constituent Assembly

1.  Who gave the idea of the constitution of India?

     (a)   Dr. Rajendra Prasad

     (b)  MN Roy

     (c)  Jawaharlal Nehru

     (d)  C Rajgopalchari  

Ans : (b)

2.  When was the constitution of India was established for the first time ?

     (a)   26 Nov 1949

     (b)  26 Jan 1950

     (c)  15 Aug 1947

     (d)  16 May 1946

Ans : (d)

3.  Who among the following was the chairman of the constitution assembly initially?

     (a)   Dr Sachidananda Sinha

     (b)  Dr. Rajendra Prasad

     (c)  Dr BR Ambedkar

     (d)  Sardar BB Patel

Ans : (a)

4.  What was the initial number of the members of the constitution assembly?

     (a)   292

     (b)  389

     (c)  486

     (d)  93

Ans : (b)

5.   Who among the following was the chairman of the drafting committee?

     (a)   Sardar BB Patel

     (b)   Dr. Rajendra Prasad

     (c)   Jawaharlal Nehru

     (d)   Dr BR Ambedkar

Ans : (d)

6.  What was the exact time period taken to complete the constitution of India?

     (a)   2 years 10 months 11 days  

     (b)  2 years 09 months 18 days  

     (c)  2 years 11 months 18 days  

     (d)  2 years 10 months 28 days  

Ans : (d)

7.  The date of adaption of the constitution of India is:

     (a)   15 Aug 1947

     (b)  26 Jan 1950

     (c)  26 Nov 1949

     (d)  16 May 1946

Ans : (c)

8.   How many article were there in our constitution during the time of its adaption?

     (a)   350

     (b)  395

     (c)  423

     (d)  465

Ans : (b)

9.  In which session of  Indian national Congress Purna Swaraj demanded?

      (a)  Surat Session  

     (b)  Lahore Session

     (c)  Lucknow Session  

     (d)  Kolkata Session  

Ans : (b)

10.  Who among the following has designed  the national flag of India?

     (a)   Jagjivan ram

     (b)   Dr John Mathai

     (c)   Pingali Venkaya

     (d)  Joginder nath Mandal

Ans : (c)

11.  Who among the following has proposed the objective resolution in the constitution?

     (a)   Sardar BB Patel

     (b)   Dr. Rajendra Prasad

     (c)   Jawaharlal Nehru

     (d)   Dr BR Ambedkar

Ans : (c)

12.  Socialist, Secular and Integrity was added by which constitutional Amendment?

     (a)   41th  constitutional Amendment

     (b)   42nd constitutional Amendment

     (c)   43rd constitutional Amendment

     (d)  44th constitutional Amendment

Ans : (b)

13.  Who among the following was holding portfolio of defense?

     (a)   Jagjivan ram

     (b)   Dr John Mathai

     (c)   Joginder nath Mandal

     (d)  Sardar Baldev Singh

Ans : (d)

14.  The idea of the preamble of constitution of India was borrowed from which country?

     (a)   Canada

     (b)   USA

     (c)   USSR

     (d)  Germany

Ans : (b)

15.  How many schedules are there in the constitution of India?

     (a)   10

     (b)   12

     (c)   08

     (d)  09

Ans : (b)


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *